Inštitut za strateške rešitve
2016 leto predčasnih parlamentarnih volitev na Zahodnem Balkanu  
19. januarja 2016 / 11:05

Predčasne parlamentarne volitve bodo letos zagotovo potekale v Makedoniji in Srbiji, vedno bolj verjetna je možnost slednjih tudi na Kosovu in v Črni gori. Ali bodo predčasne parlamentarne volitve izpeljane v Črni gori bo znano že 25. januarja, ko bo v parlamentu potekalo glasovanje o zaupnici vladi. Navkljub letu predčasnih parlamentarnih volitev na ISR ocenjujemo, da obstaja verjetnost, da slednje ne bodo prinesle želenih političnih sprememb, ki si jih želijo podporniki predčasnih volitev.

SRBIJA

Ugibanja o tem ali se bodo srbski volivci predčasno odpravili na volišča so bila prisotna že večji del lanskega leta, konec leta pa je postalo jasno, da je velika verjetnost, da bo do izvedbe slednjih prišlo v prvi polovici leta 2016. Glavni odbor Srbske napredne stranke je v nedeljo, 17. januarja, podprl predlog svojega predsednika in predsednika vlade Aleksandra Vučića o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev in s tem potrdil naše napovedi in pričakovanja. Glede na to, da bodo letos potekale tudi lokalne volitve, ne preseneča, da nameravajo Srbi lokalne in parlamentarne izpeljati sočasno. Prvi možen datum izvedbe volitev je 24. april.

Na ISR odločitev o razpisu parlamentarnih volitev po eni strani razumemo v luči Vučićeve želje po dokazovanju svoje priljubljenosti in njegove stranke med Srbi in ne kot posledico pritiskov opozicije na aktualno vlado, po drugi strani pa odločitev o razpisu volitev v mesecu aprilu vidimo tudi v tem, da se bo trenutna srbska vlada marca pričela pogajati z Mednarodnim denarnim skladom o četrti reviziji finančnega sporazuma, ki je ključen za nadaljnjo finančno stabilnost države. Dobra ocena Mednarodnega denarnega sklada o gospodarskem in finančnem napredku Srbije tik pred izvedbo volitev bi Vučiću namreč po našem mnenju omogočila dodatno kredibilnost pred volivci in s tem tudi boljši volilni rezultat njegove stranke na prihajajočih volitvah.

Glede na to, da Srbska napredna stranka ostaja najbolj priljubljena stranka v državi, Vučić pa najbolj priljubljen politik v državi, saj ga podpira preko 50 % Srbov, volitve Srbiji ne utegnejo prinesti nove vlade. Glede na izsledke raziskave NSPM je moč ugotoviti, da je podpora Srbski napredni stranki v obdobju od septembra do decembra 2015 rahlo padla, a hkrati javno mnenje kaže, da na njen račun nobena druga stranka ni bistveno pridobila na priljubljenosti. Zanimivo je tudi, da bi po raziskavi NSPM sodeč srbski volivci na volitvah podprli Vučića, ne pa nujno tudi Srbske napredne stranke, kar bi lahko močno vplivalo na rezultat na volitvah.

 

MAKEDONIJA

Odločitev o volitvah v Makedoniji ni presenetljiva, saj gre za uresničevanja dogovora, ki sta ga ob prisotnosti mednarodne skupnosti lansko leto sklenili opozicija in koalicija. Makedonski premier v odhodu Nikola Gruevski je v petek, 15. januarja, predsedniku parlamenta poslal svojo odstopno izjavo, v ponedeljek, 18. januarja, pa je so določili tudi datum volitev. Izpeljane bodo 24. januarja. Iz največje vladne stranke VMRO-DPMNE so sporočili, da bo začasno vlado vodil njihov generalni sekretar Emil Dimitriev, stranko pa bo na volitvah predstavljal Nikola Gruevski.

Zadnje javnomnenjske raziskave kažejo, da so Makedonci nezadovoljni s trenutnimi političnimi razmerami. Kar 48 % jih je namreč prepričanih, da razvoj države ne gre v pravo smer. Oktobra jih je namreč zgolj 54 % odgovorilo, da bi se volitev zagotovo udeležili. Je pa spodbudno, da se je ta odstotek v primerjavi z oktobrom 2014 povečal za pet odstotkov. Ne glede na visoko stopnjo nezadovoljstva med državljani pa je razkorak med tistimi, ki menijo, da si je Gruevski zaslužil nov mandat in tistimi, ki ocenjujejo, da si ga ni zaslužil, relativno majhen. 52 % jih namreč meni, da država potrebuje novega mandatarja, medtem ko jih je 35 % prepričanih, da si Gruevski zasluži ostati na premierskem stolčku, še kažejo izsledki raziskave Centra za vpogled in raziskave Mednarodnega republiškega inštituta. Kakšen bo rezultat volitev je v tem trenutku težko napovedati, ocenjujemo pa, da obstaja verjetnost, da bo na predčasnih parlamentarnih volitvah ponovno zmagala VMRO-DPMNE. Glasove bi utegnila pridobiti predvsem na račun boljšega gospodarskega stanja v državi in številnih populističnih ukrepov povezanih s promocijo države ter privabljanja tujih investicij.

 

ČRNA GORA

Aktualna črnogorska vlada se s pozivi k izvedbi predčasnih volitev sooča že dalj časa. Zametke pozivov je namreč moč najti že v letu 2013, ko so bile v državi izpeljane predsedniške volitve. Slednje so bile po mnenju opozicije nepravične. Politična kriza se je poglobila konec septembra, ko je Demokratska fronta prvič organizirala protivladne proteste. S protesti, ki jih spremlja tudi nasilje, namerava črnogorska opozicija nadaljevati do odstopa vlade.

Vlada Đukanovića je od prevzema mandata veljala za eno najbolj stabilnih vlad v regiji, a je tudi slednja spoznala, da so pritiski nanjo premočni in je vsaj delno popustila zahtevam opozicije. Đukanović je namreč že konec novembra sporočil, da je pripravljen iti na predčasne volitve po tem, bo Črna gora dobila uradno povabilo v Nato. Do tega je prišlo decembra. Đukanović je držal svojo »obljubo« in v začetku januarja sporočil, da bo šel 25. januarja v parlament po zaupnico. Mnenja o tem, ali bo dobil zaupnico ali ne, so zelo deljena. Glede na zadnje izjave opozicijskih strank in koalicijske partnerice Đukanovićeve DPS SDP pa na ISR ocenjujemo, da obstaja verjetnost, da Đukanović željene podpore v parlamentu ne bo dobil. Iz vrst SDP je bilo namreč minuli teden slišati, da zaupnice ne bodo podprli, saj menijo, da vlada ne dela dobro, glasovanje o zaupnici pa vidijo zgolj kot neuspešen poskus reševanja krize. V tem primeru utegnejo tudi črnogorski volivci predčasno oditi na parlamentarne volitve. Ob tem velja posebej izpostaviti, da bodo črnogorski volivci ne glede na to, ali bo zaupnica izglasovana ali ne, letos odšli na volitve, saj se letos vladi Đukanovića izteče njen štiriletni mandat.

V primeru predčasnih volitev na ISR pričakujemo intenzivno in dolgo kampanjo v kateri bodo politične stranke skušale podporo volivcev pridobiti na račun nasprotnikov. Javno mnenje je v Črni gori sicer relativno stabilno, saj premier Milo Đukanović tudi v novembru 2015 ostaja drugi najbolj, takoj za predsednikom države Filipom Vujanovićem, priljubljeni politik v državi, kaže raziskava CEDEM. Đukanovićeva DPS ostaja daleč najbolj priljubljena stranka v državi, saj jo je novembra podpiralo kar 45,1 % Črnogorcev. V primerjavi z merjenjem javnega mnenja julija 2015, se je njena podpora do novembra 2015 povečala za skoraj tri odstotne točke. Druga najbolj priljubljena stranka v državi je Demos, ki jo podpira dobri 10 % volivcev, vse ostale stranke pa za prvima dvema po priljubljenosti močno zaostajajo.

Glede na javno mnenje in že tradicionalno visoko stopnjo priljubljenosti Đukanovića in njegove DPS je moč pričakovati, da bo DPS prepričljivo slavila tudi na letošnjih volitvah. Veliko vprašanje pa ostaja, ali bo v primeru zmage uspela oblikovati koalicijo, saj se v tem trenutku zdi, da političnih zaveznikov nima. Malo verjetno je namreč, da bi na volitvah dosegla rezultat, ki bi ji omogočal, da sama sestavi vlado.

 

KOSOVO

Politična situacija na Kosovu se je močno poslabšala poleti, ko je aktualna kosovska vlada s srbsko vlado ob navzočnosti EU podpisala sporazum o vzpostavitvi skupnosti z večinskim srbskim prebivalstvom na Kosovu. Slednjemu namreč močno nasprotujejo opozicijske stranke s stranko Samoodločba na čelu, ki zadnje mesece ne le blokirajo delo parlamenta, temveč stalno organizirajo tudi masovne protivladne proteste, ki jih pogosto spremlja tudi nasilje.

Kljub temu, da so zadnje parlamentarne volitve na Kosovu potekale 8. junija 2014, se pravi še niti ne dve leti nazaj, se utegne zgoditi, da bodo predčasne parlamentarne volitve v državi, ki po naši oceni brez vpetosti mednarodne skupnosti v njeno delovanje ne more delovati, potekale še letos. Na zadnjih volitvah je prepričljivo slavila Tačijeva Demokratska stranka, ki pa ji ni uspelo oblikovati vlade. V strankarske spore se je bilo primorano vmešati celo Ustavno sodišče, kar je povsem v neskladju z načelom delitve oblasti. Leta 2014 je tako trajalo kar tri mesece preden je bila oblikovana vlada in podobne zaplete je pričakovati tudi na tokratnih predčasnih volitvah, če bo do njih prišlo. Izkušnja iz zadnjih volitev je namreč pokazala, da zmaga na volitvah ne prinese nujno tudi zmage in da je doseganje konsenza v luči konstantno prisotnih političnih napetosti izredno težavna naloga. Vsakršno napovedovanje volilnih rezultatov na Kosovu je zato po naši oceni odveč, saj je jasno, da javno mnenje, ki je sicer pričakovano najbolj naklonjeno Tačijevi Demokratski stranki Kosovo, pri oblikovanju koalicije ne igra vloge.

 

 

 

 

 

 

 

ZNAČKE / / / / / / / / / /