Inštitut za strateške rešitve
Govorice o načrtih Karamarka o zrušitvi premierja vse glasnejše
30. marca 2016 / 12:10

Namigovanja o obstoju napetosti in nestrinjanj med koalicijskima partnericama HDZ in Most so prisotna že vse odkar sta stranki po volitvah pričeli voditi pogovore o oblikovanju vlade. Prav tako so že od začetka prisotne tudi špekulacije o nezadovoljstvu nad aktualnim premierjem v vrstah HDZ. Po poročanju portala Jutarnji list so govorice o pripravi načrtov za odstavitev premierja Oreškovića vedno glasnejše, san naj bi imel predsednik HDZ Tomislav Karamarko namen Oreškovića odstaviti z mesta premierja, a s ciljem, da novih volitev ne bo potrebno izpeljati. V preteklosti so se podobni scenariji že zgodili, a je situacija tokrat drugačna, saj ni povsem gotovo, da bo HDZ uspelo dobiti zadostno podporo.

Če Most ne podpre HDZ, bo Karamarko potreboval glasove SDP

Hrvaška zakonodaja določa, da lahko vprašanje nezaupnice premierju vloži ena petina poslancev, se pravi najmanj 31 poslancev. Upoštevajoč, da ima HDZ v parlamentu trenutno 49 poslancev, bo brez problemov dosegel, da se glasovanje o tem umesti na dnevni red parlamenta. Parlament mora nato o nezaupnici glasovati v roku 30 dni, za nezaupnico, da je ta sprejeta, pa mora glasovati vsaj 76 poslancev. Ob predpostavki, da se Most odloči, da ne želi zrušiti vlade, kar je povsem mogoče glede na različna stališča, ki jih imata Most in HDZ, ima HDZ namesto 80 glasov zgolj 65 podpore, pa še to le, če ga podprejo vsi partnerji iz Domoljubne koalicije in dva Bandićeva poslanca. Manjkajočih 11 glasov bi Karamarko lahko dobil pri HNS in SDP, saj se del obeh strank že od začetka imenovanja aktualne vlade spogleduje z njeno rušitvijo.

Bo Karamarku uspelo zasesti položaj hrvaškega premierja?

Če HDZ uspe dobiti dovolj glasov podpore za izglasovanje nezaupnice, to ne pomeni zgolj odstopa premierja, temveč odstop celotne vlade in ponovitev postopka oblikovanja vlade kot smo mu bili priča po volitvah. Glede na izkušnje lahko v tem primeru vnovič pričakujemo dolga pogajanja, ki bi lahko Hrvaški prinesla povsem drugačno vlado kot jo ima danes.

V tem trenutku je zelo težko napovedati koliko, če sploh, glasov podpore bi Karamarko lahko dobil v vrstah SDP in HNS. Vprašanje je tudi, če si želi tvegati in se pogajati z SDP, sploh če ob tem upoštevamo, da je bilo pred in po volitvah večkrat izrečeno, da HDZ z SDP ne želi sodelovati. Ob tem velja tudi opozoriti, da bi se v primeru podpore SDP Karamarku ponovno utegnil izmuzniti premierski stolček. Želja po slednjem pa je namreč po naši oceni glavni motiv za oblikovanje načrtov za odstavitev aktualnega predsednika.

 

Vnovično oblikovanje vlade ne bo preprosto niti v primeru, če se Most odloči podpreti HDZ, saj sta imeli stranki veliko težav že v prvem poskusu oblikovanju vlade in sta soglasje o aktualnem premierju dosegli šele po dolgih usklajevanjih.