Inštitut za strateške rešitve
Konec septembra bo jasno kako se bo reševal spor med Gazpromom in Evropsko komisijo
22. septembra 2015 / 9:50

Po poročanju portala Interfax news naj bi družba Gazprom Evropski komisiji poslala predlog o izven sodni poravnavi v protimonopolnem postopku, ki ga je Evropska komisija sprožila proti družbi Gazprom. Uradni predstavniki Gazproma so sporočili, da bodo Evropski komisiji predlagali dodatne koncesije, predvsem na področju cen, da bi se izognili dolgoletnemu sodnemu postopku, ki bi lahko imel za posledico kazen v višini nekaj milijard EUR. Gazprom mora Evropski komisiji poslati pisni ugovor do 28. septembra.

Preiskava proti družbi Gazporm naj bi se osredotočala predvsem na naslednje tri prakse, ki domnevno kršijo konkurenčno zakonodajo EU v centralni in vzhodni Evropi: družba Gazprom naj bi razdelila evropski trg plina z oviranjem prostega pretoka plina med državami članicami EU, Gazprom naj bi prav tako preprečil diverzifikacijo ponudbe plina v EU ter vsilil nepravične cene plina, ki jih je vezal na ceno nafte.

Po dveh letih preiskave so protimonopolni regulatorji EU aprila leta 2015 družbo Gazprom obsodili na globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na Poljskem, Madžarskem in še šestih vzhodno evropskih državah. Regulatorji so ugotovili, da naj bi Gazporm v slednjih državah obračunaval svoje storitve 40 % dražje od tržne cene. Gazporm, ki dobavlja tretjino plina v EU in ustvari več kot polovico prihodkov v EU, je zavrnil vse očitke regulatorjev in poudaril, da je sprejel veliko koncesij. Uradni predstavniki ruskih oblasti so evropske regulatorje obtožili celo političnega procesa proti Gazpromu.

ZNAČKE / / / / / / / /