Inštitut za strateške rešitve
Boj za predsednika države: Po Vučiću Vučić?
7. marca 2017 / 10:58

Volilno telo v državi je razdeljeno na dva dela – na pristaše modernih strank in volivce starega režima. Oba bloka lahko računata na okrog 2,4 milijona glasov (6,7 milijonov prebivalcev Srbije ima volilno pravico). Prehod iz enega bloka v drugega je praktično nemogoč, zato se volitve v Srbiji osredotočajo na veliko tistih, ki ne pripadajo nobenemu bloku. Sociolog Žikica Simić že več let opozarja na to, da je Srbija talec starejšega volilnega telesa, to pa se je prvič jasno pokazalo leta 2012, ko veliko mladih ni oddalo svojega glasu, zato je tradicionalna stranka starega sistema (SNS) dobila volitve leta 2014 in 2016.

Ključni cilj demokratičnega bloka je po mnenju Simića vnovičen povratek volivcev, ki so izgubili motivacijo za glasovanje. Koalicija SNS je leta 2014 prejela 1,7 milijonov glasov (48,8 %), leta 2016 pa 1,8 milijonov (48,25 %), obakrat jim je sledil Dačićev SPS (2014 – 14,25 % in 2016 – 15 %). Jasno je, da bosta kandidata modernega bloka Saša Janković in Vuk Jeremić. Ozadje v logiki je bilo, da sta dva, saj naj bi stari režim ponudil s tremi kandidati, ki jih javnost rado označi kot SNS+ (Saša Mirković, Aleksandar Vučić in Tomislav Nikolić). Toda, Nikolić se je odpovedal kandidaturi, s čimer je odprl pot do zmage Vučića v prvem krogu v primeru, da se Jeremić in Janković ne bosta združila. Dejan Ilić, urednik Fabrika knjiga in časopisa Reč je dejal, da v primeru velike udeležbe tistih, ki po navadi niso motivirani za volitve, lahko pride celo do drugega kroga volitev za predsednika države.

Ruska ruleta po srbsko

Zagrebški Jutranji list je v analizi srbskih predsedniških volitev izpostavil, da je srbski predsednik Tomislav Nikolić odigral rusko ruleto in po tej poti skušal politično onesposobiti Aleksandra Vučića. Srbski Dan državnosti je bil v znamenju Nikolićevega rojstnega dneva, ki pa se ga ni udeležil niti en sam minister (premier Vučić in koalicijski ministri so bili na proslavi rojstnega dneva Dragana Markovića Palme, ki je že podprl Vučića). Tomislav Nikolić je hitro po tem dogodku najavil svojo kandidaturo.

Vest, da bo tudi Nikolić kandidiral, je prva javila pro-ruska agencija Sputnjik. Kremelj je nekaj dni pred uradno vloženo kandidaturo trenutnega predsednika sporočil, da kot predsedniškega kandidata podpira Nikolića, prejšnje leto pa je to vest Vučiću prenesel celo minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov. Zagrebški časnik je svojo analizo strnil z besedami, da za Nikolićem stoji uradna Moskva, ki na vsak način želi Srbijo zadržati pod svojim okriljem. Vseeno pa niso izključili dejstva, da bi Nikolić lahko umaknil svojo kandidaturo in končal zmešnjavo, ki je nastala na srbskem političnem parketu.

Na ISR ugotavljamo, da gredo dogodki trenutno v smeri Nikolićeve premetenosti – slednji je iskal način, da Vučić pristane na njegov predlog, da trenutni predsednik države postane predsednik vlade, Vučić pa predsednik države. Kakorkoli, tako Vučić kot Nikolić si razkola v stranki enostavno ne moreta privoščiti, zato sta hitro zgladila spore.

Po Vučiću Vučić?

Kandidaturo Vučića je bilo moč razbrati že iz posnetka, ki ga je Vučić objavil na svojem Facebook profilu. Posnetek je objavil pred samo objavo kandidature. Vučić je v posnetku dejal, da je Srbija zaupana dvema osebama, te dve osebi pa se lahko kregata, tako kot sta se v posnetku kregala pilot in sopilot, saj oba želita upravljati z letalom, to pa pelje v katastrofo.

Video ima po našem mnenju sporočilo, ki seže dlje od napovedi kandidature na predsedniških volitvah. Po naši oceni je nameč Vučić z videom želel pokazati, da mora imeti Srbija samo enega ‘pilota’, in to nalogo bo prevzel kar sam Vučić. S tem je jasno nakazal, da bo skušal združiti funkcijo predsednika vlade in države v eno, to pa bo privedlo do spremembe političnega sistema.

* Dostop do posnetka prek: https://www.youtube.com/watch?v=nCFzUM6r1fIO

 

ZNAČKE / / / / / /