Inštitut za strateške rešitve
Gospodarska rast Zahodnega Balkana odvisna od gibanja gospodarskih trendov v evroobmočju
9. aprila 2014 / 11:49

Mednarodni denarni sklad (MDS) je v svoji spomladanski napovedi, ki je bila objavljena včeraj, 8. aprila, zapisal, da je tveganje deflacije v državah Zahodnega Balkana nizko. Zaradi močne odvisnosti od trgov držav, ki so članice evro območja, v katerem je nevarnost deflacije po oceni MDS največja, geopolitičnih tveganj, ki so posledica rusko-ukrajinske krize, in prenehanja denarnih spodbud s strani ameriške centralne banke Fed bo gospodarsko okrevanje držav v regiji počasnejše. Evro območje naj bi sicer letos zabeležilo 1,2-odstotno rast, prihodnje leto pa 1,5-odstotno gospodarsko rast.

Iz grafa je razvidno, da je MDS napovedi gospodarske rasti v svoji spomladanski napovedi poslabšal za Hrvaško, Srbijo in Kosovo. Napoved za Črno goro se je izboljšala, za BIH in Makedonijo pa je ostala na ravni jesenske. Najvišjo gospodarsko rast naj bi v letošnjem letu doseglo Kosovo, najnižjo pa Hrvaška, ki bo tudi edina država katere BDP bo imel negativno rast. V letu 2015 bodo vse države dosegle pozitivno gospodarsko rast. Kosovo bo ponovno imelo najvišjo, Hrvaška pa najnižjo gospodarsko rast.

 

Screenshot 2014-04-09 11.55.14

VIR: MDS

Hrvaška

Hrvaško gospodarstvo bo letos zabeležilo negativno rast v višini 0,6 odstotka. Še jeseni je MDS za Hrvaško predvidel 1,5-odstotno rast BDP. Minimalno, a pozitivno, 0,4-odstotno rast naj bi država zabeležila prihodnje leto.

Srbija

Srbsko gospodarstvo naj bi po najnovejših napovedih letos zabeležilo enoodstotno rast. Jesenska napoved je Srbiji napovedovala rast gospodarstva v višini 2,5 odstotkov. Prihodnje leto naj bi Srbija zabeležila 1,5-odstotno gospodarsko rast. MDS Srbiji napoveduje najhitrejše tempo rasti med državami iz regije, saj naj bi leta 2019 Srbija zabeležila 4-odstotno rast.

Črna gora

MDS je napoved gospodarske rasti za Črno goro v svoji spomladanski napovedi izboljšal. Pričakuje, da se bo BDP države letos okrepil za 2,4 odstotke, v letu 2015 pa naj bi njegova rast znašala 2,9 odstotka.

BIH

Napoved za BIH ostaja nespremenjena. Letos bo gospodarstvo BIH zabeležilo 2-odstotno rast, ki se bo naslednje leto začela krepiti in bo konec leta 2015 dosegla 3,2 odstotke.

Makedonija

MDS je izboljšal tudi gospodarsko napoved za Makedonijo. Makedonsko gospodarstvo naj bi letos zabeležilo rast BDP v višini 3,2 odstotke, naslednja leta naj bi se gospodarska rast v državi še okrepila in leta 2019 dosegla 4 odstotke.

Kosovo

Kosovsko gospodarstvo naj bi letos zabeležilo najvišjo gospodarsko rast v regiji – 3,9 odstotke, a velja ob tem poudariti, da je jesenska napoved predvidela višjo rast kosovskega BDP kot spomladanska. Prihodnje leto naj bi se kosovski BDP okrepil za 4,5 odstotke.

ZNAČKE / / / / / / / / / / / / / / /