Inštitut za strateške rešitve
Hrvaško gospodarstvo v skupini desetih najslabših
14. aprila 2014 / 9:46

Britanski The Economist bo v kratkem objavil novo analizo gospodarskega stanja v svetovnih državah. Direktor oddelka za analize omenjenega časnika Robert Alan Ward je v soboto, 12. aprila, na svojem twitter računu objavil razpredelnico, ki jo je moč razumeti kot napoved zgoraj omenjene analize. Na presenečenje mnogih je njegova objava pokazala, da bo Hrvaška v najnovejši analizi uvrščena med deset držav v katerih je gospodarstvo v najslabšem položaju. Država naj bi se Cipru, Ukrajini, Portoriku, Libiji, Venezueli, Gvineji, Argentini, Barbadosu in Srednjeafriški republiki na seznamu pridružila zaradi strogih varčevalnih ukrepov, visoke stopnje brezposelnosti, visokega zunanjega dolga, kreditov, slabe konkurenčnosti in negativne gospodarske rasti.

Zanimivo je, da je zgornja analiza Hrvaško postavila v čisto drugačno luč kot jo trenutno skušajo prikazati hrvaški politiki. Minister za finance Slavko Linić, ki se trenutno mudi v ZDA, namreč pravi, da so zadovoljni tako z novi razpisi kot tudi s trenutnimi gospodarskimi razmerami v državi, in da sta Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad zadovoljna z varčevalnimi ukrepi hrvaške vlade.
Vlada sicer pospešeno sprejema varčevalne ukrepe, a slednji po oceni ISR na kratek in srednji rok ne bodo izboljšali slabega stanja hrvaškega gospodarstva. Za letos ima namreč Hrvaška napovedano negativno gospodarsko rast (-0,60 %), prihodnje leto pa minimalno pozitivno (0,4 %). Problematična bo letos ostala tudi stopnja brezposelnosti, ki se bo v mesecih turistične sezone na mesečni ravni nekoliko znižala, a se to ne bo odrazilo v znižanju stopnje brezposelnosti na letni ravni.

ZNAČKE / / / /