Inštitut za strateške rešitve
Možnosti za oblikovanje vlade na Hrvaškem ostajajo odprte, Grabar Kitarovićeva naj bi mandat za sestavo vlade podelila do konca tedna
18. novembra 2015 / 9:57

Most neodvisnih list nadaljuje pogajanja s koalicijama Hrvaška raste in Domoljubna koalicija. Pogovori bodo tekli okrog pravosodja in podjetništva. Obe koaliciji sta prepričani, da bosta z Mostom sklenili dogovor o oblikovanju vlade, jasno pa je, da Hrvaška vlade nacionalne enotnosti, ki jo je predlagal Most že pred dnevi ne bo dobila, saj sta tako HDZ kot SDP to možnost zavrnili.

SDP  za večino nujno potrebuje podporo poslancev Most

Podporo SDP naj bi sicer že zagotovili manjšinski predstavniki, teh je osem, in Narodna stranka-Reformisti, a zgolj pod pogojem, da koalicija podpre reforme, ki jih Reformisti zagovarjajo. V kolikor do tega ne bi prišlo, je vodja Reformistov Radimir Čačić pogajanja pripravljen voditi tudi s HDZ. Kljub podpori osmih predstavnikov manjšine, enega Reformista in treh poslancev Istrskega demokratskega saborja, koalicija Hrvaška raste, ki je na volitvah osvojila 56 poslanskih sedežev, nima dovolj podpore za oblikovanje večine v hrvaškem parlamentu. To pomeni, da za potrebnih 76 poslancev nujno potrebuje podporo vsaj še 9 poslancev Most.

Po poročanju hrvaških medijev bo to težko izvedljivo, saj naj bi imel Drago Prgomet težave z zbiranjem strankarskih kolegov, ki bi poleg njega podprli Milanovića. Kljub temu, da je del Most sodelovanju z SDP naklonjen bolj kot sodelovanju s HDZ, je njihovo zaupanje v SDP omajano. Razlog za padec zaupanja Most v SDP je povezan s tajnim srečanjem Prgometa, ministra za obrambo in premierja, ki je brez njihove vednosti potekalo prejšnji teden.

Velik del poslancev Most prihaja iz vrst HDZ

Zagotovo v pogajanjih, ki trenutno potekajo na Hrvaškem, ne gre zanemariti tudi povezave med poslanci Most in HDZ. Velik del jih je namreč po tem, ko so se sprli s predsednikom HDZ Tomislavom Karamarkom, zapustilo HDZ in se združilo v koaliciji Most. Posledično zato obstaja možnost, da bodo zaradi obstoja nekaterih skupnih stališč, dogovor o oblikovanju vlade lažje sklenili s HDZ. Močno bo na sklenitev dogovora vplivalo tudi to, da HDZ ne zahteva, v nasprotju z SDP, da bi novi premier postal predsednik njihove stranke.

Upoštevajoč, da mandat za sestavo vlado na Hrvaškem podeljuje predsednik države in da predsednica države Kolinda Grabar Kitarović prihaja iz HDZ ter da se je v preteklosti že večkrat postavila Milanoviću nasproti, lahko pričakujemo, da bo tudi ona iskala možnosti, da kot prvemu mandat podeli izbrancu HDZ.

Možnosti vnovičnih volitev še ne gre izključiti

Ne glede na vse na ISR menimo, da je trenutno nemogoče napovedati kdo bo vodil novo hrvaško vlado in kako bo slednja sestavljena. Pogajanja so v teku in glede na to, da je Most, ki po pričakovanjih v pogajanjih za oblikovanje nove oblasti v državi igra ključno vlogo, večkrat poudaril, da v vlado ne bo vstopil za vsako ceno, tudi možnosti ponovljenih parlamentarnih volitev še ne gre izključiti.

ZNAČKE / / / / / / / / / /