Inštitut za strateške rešitve
Tači postal novi kosovski predsednik: Čakajo državo predčasne parlamentarne volitve?  
2. marca 2016 / 9:46

Predsednik Demokratske stranke Kosovo Hašim Tači je bil v petek, 26. februarja, v tretjem krogu izglasovan za novega predsednika države. Njegova kandidatura za predsednika države ni bila presenečenje, saj je to predvideval že leta 2014 sklenjeni koalicijski sporazum. Prav tako ne preseneča, da je dobil podporo parlamenta, saj se opozicija seje ni udeležila, koalicijske glasove pa je imel Tači že vnaprej zagotovljene. Pričakovati je, da se bodo s tem, ko je Tači postal predsednik države, procesi povezani z evropskimi integracijami še okrepili, obstaja pa tudi možnost, da se bo Tači odločil za razpis predčasnih parlamentarnih volitev in tako vsaj delno ugodil zahtevam opozicije, katere protesti že več kot pol leta ovirajo delovanje državnih inštitucij.

 Kosovo se že dalj časa sooča s politično krizo. Opozicijske stranke Samoodločba, Zavezništvo za prihodnost Kosovo in Iniciativa za Kosovo namreč ne podpirajo odločitev aktualne vlade v povezavi z normalizacijo odnosov s Srbijo, zato že več kot pol leta bojkotirajo delo parlamenta. Z bojkotom je opozicija nadaljevala tudi na dan predsedniških volitev, 26. februarja, saj so na ta dan protestirali pred stavbama vlade in parlamenta, glasovanja o novem predsedniku pa se opozicijske stranke niso udeležile.

Hašim Tači pričakovano dobil podporo poslancev

Kljub napeti politični situaciji in poskusu preprečitve glasovanja o novem predsedniku države s strani opozicije, je kosovski parlament v petek uspešno izpeljal vse tri kroge glasovanja in za novega predsednika države izbral Hašima Tačija, predsednika največje koalicijske stranke Demokratska stranka Kosova. Tači, ki ga je v tretjem krogu podprlo 71 poslancev v 120 članskem kosovskem parlamentu, bo kot novi predsednik države zaprisegel 7. marca in tako na predsedniškem stolčku zamenjal Atifeto Jahjago.

Tači je sicer v prvem krogu prejel 50, v drugem pa 64 glasov. Ker Ustava določa, da je za izvolitev v prvem in drugem krogu potrebnih 80 glasov, so morali poslanci glasovati še tretjič. V skladu z Ustavo je za zmago v tretjem krogu potrebnih zgolj 61 glasov.

Takoj po njegovi izvolitvi so se pojavila namigovanja o tem, da je bilo glasovanje neustavno, saj opozicija seji ni prisostvovala. Pojavila so se tudi namigovanja o tem, da predsednik države ne more biti izvoljen na seji, ki jo spremlja nasilje in v času protestov, ki jih je zaznamovalo tudi fizično nasilje. Nasilje, ki je izbruhnilo med sejo, ko je opozicija med drugim tudi s solzivcem skušala prekiniti glasovanje, sta obsodili tako EU kot ZDA, o trenutni politični situaciji na Kosovem pa je v ponedeljek, 29. februarja, razpravljal tudi Varnostni svet OZN.

Kaj lahko pričakujemo od novega predsednika?

S tem, ko je bil izvoljen za novega predsednika države, se je bil Tači primoran odpovedati mestu predsednika stranke. Prazna sta ostala tudi njegova položaja podpredsednika vlade in zunanjega ministra. Glede na poročanje medijev naj bi mesto podpredsednika vlade in zunanjega ministra prevzela Hajredin Kuci in Enver Hoxhaj, medtem ko naj bi vodenje Demokratske stranke prevzel predsednik kosovskega parlamenta Kadri Veseli.

V svojem petletnem mandatu se bo Hašim Tači zavzemal za še tesnejše sodelovanje Kosova z EU, saj podpira evropsko perspektivo Kosovo. Pričakovati je, da se bo normalizacijo odnosov s Srbijo nadaljevala, kar bi lahko še dodatno zaostrilo notranje politične razmere. Pričakujemo, da se bo v svojem mandatu Tači aktivno zavzemal tudi za članstvo Kosova v Natu, saj je v preteklosti že večkrat poudaril, da je prihodnost Kosova povezana s članstvo v Natu na eni strani in članstvom v EU na drugi.

Čakajo Kosovo predčasne volitve?

Kljub temu, da premier Isa Mustafa vztrajno trdi, da predčasnih volitev ne bo in da bo trenutna vlada svoje delo opravljala do izteka mandata v juniju 2018, obstaja možnost, da bo Hašim Tači, zdaj ko je postal predsednik države in ima to moč, razpisal predčasne parlamentarne volitve še letos. Tači si namreč nadvse želi, da bi njegova stranka vodila državo, kar ji kljub zmagi na zadnjih parlamentarnih volitvah ni uspelo. Z razpisom predčasnih parlamentarnih volitev bi Tači vsaj delno ugodil zahtevam opozicije in si morda s tem vsaj za nekaj časa kupil politični mir.

ZNAČKE / / / / / / / / / /