Inštitut za strateške rešitve
The Economist prepričan, da svetu grozi še tretji val gospodarske krize
25. novembra 2015 / 10:18

Po prepričanju časnika The Economist naj bi po ameriški nepremičninski krizi in evropski dolžniški krizi svetu grozil še tretji val gospodarske krize. Tokrat naj bi bile prizadete predvsem države v razvoju in to kljub temu, da Mednarodni denarni sklad za slednje predvideva gospodarsko rast. The Economist poudarja, da vlaganja investitorjev v državah razvoju padajo, čemer naj bi v kratkem sledil tudi padec gospodarske aktivnosti. Dolžniške krize v državah v razvoju sicer niso nič novega. Tokratna kriza, ki jo pričakuje The Economist, naj bi bila za gospodarstva manj boleča, a je vseeno ne gre podcenjevati. Predvsem zato, ker ima danes večina držav fleksibilne valutne tečaje, večje rezerve in manjši del dolga v tujih valutah, zaradi česar bo tretji val krize najbolj prizadel ravno gospodarstva teh držav.

Države, ki naj bi jih prizadela kriza razdeljene v tri skupine

Ogrožene države so pri časniku The Economist razdelili v tri skupine. V prvo se uvrščajo države v katerih bo po kreditnem bumu sledilo obdobje mirovanja. V tej skupini so Južna Koreja, Singapur in Kitajska. Vse tri države imajo orodja za zaščito pred pretiranim odlivom kapitala in presežek na tekočem računu. Oblasti v državah prve skupine imajo sredstva in voljo za pomoč podjetjem pred bankrotom.

V drugo skupino se uvrščajo bolj tvegane države, ki nimajo sredstev za pomoč prezadolženim podjetjem in nimajo sredstev za preprečevanja odliva kapitala. Sem spadata na primer Turčija in Brazilija, ki imata primanjkljaj v bilanci tekočega računa in visok dolg v tujih valutah.

V tretjo skupino The Economist uvršča Indijo, Rusijo in Argentino ter ostale države v razvoju, ki bodo bodisi sposobne preprečiti potencialne težave bodisi pa so se iz krize že izvile.

Tretji val gospodarske krize nevaren tudi za EU

Najbolj je padanju potrošnje v državah v razvoju izpostavljeno odprto evropsko gospodarstvo. Posledično je moč pričakovati nadaljnje rahljanje monetarne politike s strani Evropske centralne banke.

ZNAČKE / / / / / / / / / / /