Inštitut za strateške rešitve
Uradna Moskva naj bi razmišljala o uvedbi sankcij proti Črni gori
25. aprila 2014 / 10:04

Zaradi odločitve Črne gore, da bo podprla EU sankcije proti Rusiji, ruski mediji poročajo, da Moskva razmišlja o tem, da bi proti Črni gori uvedla sankcije. Špekulira se o ukinitvi brez viznega režima in trgovinskih olajšav. Ruske investicije in ruski turisti letno ustvarijo velik del črnogorskega BDP, zato utegne imeti odločitev o sankcijah hude posledice za črnogorsko gospodarstvo.

Spomnimo, dober teden dni nazaj je Moskva črnogorskega premierja Mila Đukanovića, med njegovim uradnim obiskom ZDA, obtožila dajanja neprijateljskih izjav in ogrožanja zgodovinsko trdnega odnosa med Rusijo in Črno goro.

Po pisanju enega izmed ruskih strokovnjakov naj bi bila večina Črnogorcev usmerjenih pro rusko, politika aktualnega premierja Mila Đukanovića, ki je izrazito pro evropska, pa naj bi bila zato deležna vedno bolj pogostih kritik. Na ISR ocenjujemo, da bo Rusija, v kolikor se bo počutila ogroženo, storila vse za zaščito svojih interesov in premoženja v državah Zahodnega Balkana, sploh v Črni gori, ki velja za njeno tradicionalno zaveznico.

ZNAČKE / / / /