Od trenutka, ko naftna podjetja zaženejo stroje za vrtanje vrtin, do prihoda nafte na točilno mesto na črpalki navadno minejo tedni, lahko tudi meseci. Pot je sestavljena iz petih glavnih faz, ki jih predstavljamo v infografiki.

Največje zaloge nafte na svetu se nahajajo v Venezueli, Savdski Arabiji in v drugih državah Bližnjega vzhoda ter Kanadi, medtem ko so največje proizvajalke naftnih produktov države Bližnjega vzhoda, Rusija, ZDA, Nigerija, Venezuela, Mehika, Norveška in Združeno kraljestvo.

Od kod dobavljamo nafto v Sloveniji? V družbi Petrol pojasnjujejo, da motorne bencine dobavljajo iz EU, prav tako je EU večinski vir dobave za dizelska goriva. Na svetovnem trgu kupujejo končne produkte. Njihove zahteve so, da je gorivo skladno z EN standardi za goriva.

Višji standardi kakovosti goriv in njihove cene

V rafineriji in neposredno pred sproščanjem goriva v promet se kakovost goriv dodatno prilagodi potrebam in zakonskim zahtevam kupca oziroma posameznih trgov. V zadnjih letih se v Sloveniji povečuje tudi predpisani delež biokomponent. Te se dodajajo dizel gorivu in v Sloveniji znašajo 10 % e/e. Na rast maloprodajnih cen pogonskih goriv, posebej dizla, vplivajo tudi visoke podražitve biokomponent. Primer: cene biodizla so se na svetovnem trgu v letu 2021 zvišale za 159 %.

Uporaba dizelskih goriv narašča

Do leta 2018 je bilo v Sloveniji na cestah več avtomobilov na bencinski pogon, od tega leta dalje pa večji delež pripada vozilom z dizelskim motorjem. V letu 2020 je bilo v Sloveniji več kot 559 tisoč avtomobilov na bencinski pogon, na dizelski pa skoraj 589 tisoč (vir: SURS).

Voznik, ki toči 95-oktanski bencin, je v letu 2020 v Sloveniji za 10.000 prevoženih kilometrih za gorivo odštel 5 % letnega neto prihodka. Za enako število prevoženih kilometrov je podoben odstotek letnega neto prihodka odštel tudi voznik avtomobila z dizelskim motorjem, vendar je povprečno število prevoženih kilometrov z dizelskim motorjem na letni ravni približno 20.000 (vir: SURS).