Inštitut za strateške rešitve je 2. februarja 2022 v sodelovanju s Srbsko gospodarsko zbornico (Privredna komora Srbije) organiziral dogodek Gospodarska integracija Zahodnega Balkana. Na dogodku so vodilni gospodarstveniki iz Srbije in Slovenije razmišljali o priložnostih in izzivih, ki jih ponuja tesnejše sodelovanje na Zahodnem Balkanu, s poudarkom na sodelovanju obeh držav, in o pomenu integracije območja v evropski prostor. Glede zadnjega ne more biti dvoma: integracija v evropski prostor je edina pot, ki lahko regiji omogoči ustrezen preboj in prosperiteto. Obenem pa ima Zahodni Balkan izziv, da se pozicionira kot enovit, 20-milijonski trg, kar lahko regiji omogoči boljše izhodišče tako navznoter kot pri skupnem nastopu na drugih trgih, so se strinjali sogovorniki nekaterih največjih regijskih podjetij, med drugim predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak, predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović, generalni direktor MK Grupe Mihailo Janković in generalni direktor Nektar grupe Nenad Miščević.

»Verjamem, da moramo ustvarjati regionalne prvake. Kaj bomo v regiji, ki ima 20 milijonov prebivalcev, ponudili našim otrokom, da ne bodo odhajali drugam? Kako jih bomo zadržali tukaj?« je vprašanje, ki si ga je zastavil Blaž Brodnjak. Dodal je, da povezovanje vodij v regiji ključ za vzpostavitev skandinavskega modela sodelovanja, ki se mu zdi zelo primeren za ta prostor. Po besedah Dragana Markovića, direktorja družbe Triglav osiguranje Srbija, so pogoji za tesnejšo integracijo Zahodnega Balkana v evropski prostor še boljša infrastruktura, ki bo privabljala tuje investicije, ter digitalizacija in avtomatizacija. Našteto mora regija podpirati z ustreznimi izobraževalnimi programi, je prepričan.

Tine Kračun, direktor Inštituta za strateške rešitve, je dejal, da so srbska podjetja v zadnjem času med največjimi investitorji v Sloveniji, kar kaže, da se gospodarsko in tudi siceršnje sodelovanje med državama vse bolj krepi. »Vendar je med nami še vedno meja. To je meja EU. Ta meja danes otežuje gospodarsko sodelovanje in logistiko. Regionalno sodelovanje se lahko v polnosti uresniči le, če so poti moderne, meje pa odprte za povezovanje in trgovanje.«